Laat je vrienden betalen voor jouw diensten?

De vraag of vrienden wel of niet voor jouw diensten moeten betalen blijft een lastig punt. Dit is een issue waar vrijwel elke startende ondernemer tegenaan loopt. Mijn ervaring is dat vooral vrouwelijke ondernemers die een bedrijf opstarten vanuit hun passie het lastig vinden om geld aan vrienden en familie te vragen die een dienst bij hen afnemen. Zij zijn vaak nog niet overtuigd dat de dienst die ze leveren ook geld waard is en willen ook de relatie met vrienden niet in gevaar brengen.

Zelf heb ik het een keer meegemaakt dat ik een samenwerking met een vriendin misliep, juist omdat ik er géén geld voor vroeg. Zij voelde zich daar heel ongemakkelijk onder en koos destijds voor een andere business coach om mee samen te werken. Zo kan het dus ook gaan.

Wanneer wel…

Deze beslissing ligt vooral bij jezelf. Dat is dan weer het voordeel als je zelfstandig ondernemer bent, haha. Toen ik net begon heb ik er bewust voor gekozen om een aantal mensen gratis of tegen een heel scherp tarief te coachen met als doel om zoveel mogelijk vlieguren te maken, mezelf te verbeteren en te leren welke klanten wel of niet bij mij passen. Voor mij was dit een hele laagdrempelige manier om mijn passie direct in de praktijk te kunnen brengen. In ruil vroeg ik dan wel naar hun eerlijke feedback die mij veel inzicht heeft gegeven om mijn aanbod nog helderder en scherper te formuleren.

Maar goed, uiteindelijk ben je wel een professioneel bedrijf en moet er brood op de plank komen. Op dit moment hanteer ik een speciaal tarief voor vrienden.

Wat is jullie relatie?

Natuurlijk hangt het ook af van de relatie. Als die persoon je altijd helpt en er nooit iets voor terug vraagt, zou het keihard zijn om zo iemand niet tegemoet te komen wanneer ze jouw hulp nodig hebben. Maar zelfs dan zou je moeten inschatten of alle hulp opweegt tegen de dienst die je gaat leveren.

Dit is wat je zou kunnen zeggen

Wanneer je van mening bent dat je voor je dienst geld wilt vragen aan een vriend zou je het volgende kunnen zeggen: “We zijn vrienden en ik doe het natuurlijk graag voor je. Als ik de opdracht aanneem, zijn er wel kosten aan verbonden, net als bij elke andere klant. Omdat je een vriend bent, krijg je een speciale korting. Als je het raar vindt om als vriend te betalen, begrijp ik het volkomen. Ik laat het aan jou over of je akkoord gaat of liever een andere professional vraagt om de opdracht voor je te doen, even goede vrienden 😉.”

Door vrienden niet te laten betalen kun je in lastige en frustrerende situaties terechtkomen. Wanneer je gratis werk levert, kan het gebeuren dat je geïrriteerd raakt door alle extra verzoeken die je steeds krijgt. Of je raakt gefrustreerd omdat je meer tijd kwijt bent aan de gratis opdracht, waardoor je minder tijd hebt voor de opdrachten van betaalde klanten.

Wat mij geholpen heeft is van tevoren te bepalen hoeveel uur per week is reserveer voor “vrijwilligerswerk”. Dit helpt mij om mijn eigen grenzen te bepalen en genoeg tijd over te houden voor betalende klanten.

Vrienden als betaalde klant?

Er is geen goed of fout. Zolang je vooraf maar duidelijk naar elkaar uitspreekt wat de wederzijdse verwachtingen zijn. Zo voorkom je dat een samenwerking leidt tot het einde van een vriendschap.

Laat jij vrienden wel of niet betalen voor jouw diensten? Deel jouw mening onderaan deze blog!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *