POB voor startende ondernemer?

Werknemers laten miljarden Euro’s voor ontplooiing onbenut.  Dat blijkt uit onderzoek van de werkgeversvereniging AWVN. Het gaat om geld waarmee je je inzetbaarheid in de arbeidsmarkt kunt vergroten.Het gaat om zogenoemde Persoonlijke Ontwikkel Budgetten (POB). Een groot misverstand is dat je dit budget alleen kunt gebruiken om je binnen je huidige functie verder te ontwikkelen. In dit artikel heb ik een overzichtje gemaakt van deze regeling en wat jij kunt doen om te achterhalen in hoeverre deze regeling op jou van toepassing is. Zeker ook wanneer je overweegt om als zelfstandig ondernemer van start te gaan.

Wat is een Persoonlijk Ontwikkel Budget (POB)?

POB kun je als werknemer inzetten voor ontwikkeling en verbetering van jouw vitaliteit. Het gebruik van dit budget kan variëren van  de aanschaf van sportschoenen, de inzet van een loopbaancoach tot een training om een heel ander vak te leren. Het geld hoeft dus niet besteed te worden binnen jouw huidige werkgebied. Je zou dit budget dus ook kunnen investeren om te inventariseren in hoeverre het zelfstandig ondernemerschap aansluit bij jouw persoonlijke ontwikkeling.

Wat je moet weten over het Persoonlijke Ontwikkel Budget

 • De CAO waar jij onder valt wellicht ruimte heeft voor een POB?
 • Je dit budget mag besteden aan opleidingen die jouw vitaliteit verbeteren in de ruime zin van het woord, zelfs ook als deze opleiding niet aansluit bij je huidige functie-inhoud?
 • Je zelfs mag investeren in een opleiding waarmee je als zelfstandig ondernemer aan de slag kunt gaan?
 • Het gemiddelde POB per werknemer 668 Euro per jaar is?
 • In 159 CAO’s (voor 2,2 miljoen werkenden) afspraken zijn gemaakt over een POB?
 • Slechts 1/3 van de medewerkers dit POB gebruikt?
 • Het POB onderdeel is van je Persoonlijke Ontwikkel Plan (POP)?

Het kan dus interessant zijn voor jou om te achterhalen in hoeverre jij recht heb om gebruik te maken van een Persoonlijk Ontwikkel Budget.

Stappenplan naar het ontwikkeltraject dat bij jou past

 1. Check of een Persoonlijk Ontwikkel Budget (POB) deel uitmaakt van de CAO waar jij onder werkt.
 2. Indien het antwoord op de vorige vraag positief is kun je ook direct nagaan hoeveel jij te besteden hebt voor ontwikkeling, loopbaanvragen en voor verbetering van je vitaliteit.
 3. Formuleer helder wat jouw doelen zijn van de opleiding of training die je wilt volgen in je Persoonlijke Ontwikkel Plan (POP). Denk daarbij aan de volgende vragen die je kunnen helpen om je doelen te formuleren:
 • Welke ontwikkelingen zijn er in mijn huidige baan en hoe zorg ik er voor dat ik in mijn huidige werk optimaal inzetbaar blijf?
 • Op welke punten kan mijn persoonlijke vitaliteit versterkt worden? Hoe kan ik dat aanpakken?
 • Wat wil ik in de toekomst? Welke ontwikkelingen wil ik graag bewerkstellingen in mijn loopbaan?
 • Welke opleidingen of cursussen horen daarbij?
 • Kan een ondernemerscoach mij ergens mee helpen?
 • Waar zou ik me persoonlijk verder in willen ontwikkelen?
 • Welke competenties kan ik verbeteren?
 1. Bespreek het vorige punt met je leidinggevende en/of HR manager
 2. Wanneer in je Persoonlijke Ontwikkel Plan naar voren komt dat je (op termijn) wellicht als zelfstandig ondernemer zou willen beginnen, dan zou je eventueel met mij contact op kunnen nemen om te bespreken in hoeverre wij je met www.focusopondernemen.nl/voor-startende-ondernemers/ van dienst zouden kunnen zijn om samen jouw bedrijfsidee tot leven te brengen.


Wanneer je vanaf nu geen tips meer wilt missen schrijf je dan nu hier in op onze nieuwsbrief en ontvang maximaal 1 keer per maand een mail met focus op ondernemen in jouw inbox.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Plaats een reactie